Riitta Kuumola ja tallin hevoset

Hevostoiminta Riitta

Hevostoiminta Riitta sai alkunsa vuonna -21, opiskellessani sosiaalipedagogista hevostoimintaa. Taustaltani olen lasten sairaanhoitaja ja työskennellyt tays lastenklinikan eri osastoilla vajaa 10 vuotta. Omien lasten syntymän jälkeen opiskelin terveydenhoitaja AMK tutkinnon, ja sen jälkeen olen työskennellyt terveydenhoitajana eri neuvola sektoreilla yli 20 vuotta. 2/21 valmistuin Ypäjän hevosopistolta sosiaalipedagogiseksi hevostoimijaksi, kevään aikana täytin sosiaalipedagogisen hevostoiminta yhdistyksen laatukäsikirjan ja sain ohjaaja nimikkeen. 5/22 sain myös Green Caren perusteet suoritettua ja olen ollut mukana Green Care Pirkanmaan toiminnassa, esim. luontohoivaa pirkanmaalaisille perheille. 8/22 valmistuin CWC ratsastuksen istunta opettajaksi ja 10/22 valmistuin vahvuusperustaiseksi ratkaisukeskeiseksi neuropsykiatriseksi valmentajaksi. 22-23 opiskelen myös kehotietoisuus ohjaajaksi mikä tukee monin tavoin ihmisen hyvinvointia. Hevoskokemusta minulla on noin 30 vuoden ajalta ja omia hevosia on ollut vuodesta -05, omassa pihassa olevassa pihatto tallissa. Olen käynyt lukuisia eri kursseja liittyen hevosten hoitoon ja hyvinvointiin sekä erilaisia- ja tasoisia ratsastus valmennuksia. Ruokinta luentoja, koulutukseen liittyviä luentoja, kavioiden hoitoon liittyviä koulutuksia sekä hevostieto kannasta perehtynyt hevosen pitoon ja hoitoon liittyvään ohjeistukseen ja lainsäädäntöön. Hevoset ovat työkavereitani, joten niiden hyvinvointi on sydämeen asia. Jokainen on oma ihana itsensä ja hyvin erilaisia, joten tämä vahvistaa laumaa ja toimintaa oikein hyvällä tavalla.


Mörö

Mörö on tullut meille -19 (tyttäreni omistuksessa). Mörö on -02 syntynyt islanninhevonen ja ainoa ruuna meidän laumassamme. Mörö on syntynyt Tanskassa ja toiminut täällä suomessa parillakin eri vaellus tallilla. Myyty sieltä kaverihevoseksi, ei ratsastuskäyttöön, haastavan käytöksen vuoksi. Meillä Mörö osoittautui oikein lempeäksi herrasmieheksi ja selkeästi halusi mukaan toimintaan. Vähitellen tyttären kanssa aloimme siedättämään satulaan, josta selkeästi jännittyi kovasti. Kun satulasta ei enää jännittynyt, niin sitten tytär nousi Mörön selkään ja tätä jatkettiin kunnes otti myös ratsastajan painon rennosti. Tämän jälkeen Mörö pääsi pienille maastolenkeille mukaan ja osoittautui varsin luotettavaksi maastoratsuksi. Vauhdikkuutensa ja herkkyytensä vuoksi toimii vain vähän kokeneimmilla ratsastajilla. Kentällä pyöriminen ei ole Mörön juttu, joten toimii vain maastoratsuna. Laumassa Mörö toimii lauman johtajana, mutta herrasmiehen tavoin ja myös nauttii tervehtiä kaikkia tallille tulevia suurella sydämellä.

Miima

Miima on tullut meille 6/23 (tyttäreni omistuksessa). Miima on syntynyt suomessa -17 ja rodultaan islanninhevonen. Miima valloitti meidät ihanalla ja yritteliäällä luonteellaan. Miima on hyvin koulutettu ja taitavalla ratsastajalla ainesta vaikka  kilparadoille, mutta meillä toimii pitkälti maastoratsuna ja tekee jonkin verran asiakas työtä. Miimalla on ihan täyden kympin luonne, kuitenkin melko herkkä ratsastettava ja jos ei ymmärrä ratsastajan apuja saattaa jumittua paikoilleen. Maastossa Miiman mieluisin askellaji on passi ja sitä se kulkeekin varsin reippaasti.

Miimalla on myös lievä kesäihottuma mikä pysyy kurissa ihottuma loimen avulla, joten kesä aikaan laitumella Miimasta näkyy vain loimitettu paketti.

Gloa

Gloa on meille tullut -19. Gloa on -12 Suomessa syntynyt islanninhevonen. Gloa oli nuorena peruskoulutettu ja sen jälkeen jonkin verran ratsastettu, mutta ennen meille tuloa oli vähemmän ratsastettu. Opeteltiin alkuun rentoutta ja etsittiin kadonnutta tölttiä.  Gloa maastoille mielellään porukassa, mutta yksin on hieman ujo, mutta tutuilla reiteillä maastoilu yksinkin onnistuu jo melko hyvin. Kentällä ratsastettaessa Gloa on vaihteleva, välillä asiat sujuu oikein hyvin ja välillä näkee mörköjä ja on selkeästi vaikeaa keskittyä. Harjoittelemme edelleen erilaisten ratsastajien kanssa toimimista. Gloa on oikein ihmisystävällinen ja uteliaana tervehtii tulokkaita sekä rakastaa rapsuttelua.

Ruda

Ruda on tullut meille -21 Puolasta. Ruda on syntynyt -10 ja on risteytysponi. Myyjän kertomana toiminut Puolassa ratsastuskoulu käytössä, mutta meille tullessa ei ollut kyllä mitenkään taitava ratsu. Kotiuduttuaan asiat on vähitellen lähtenyt sujumaan parempaan suuntaan ja Rudasta on kuoriutunut oikein innokas este poni. Ruda on melkoisen herkkä ja kaikki nopeat liikkeet saattaa pelästyttää sitä, mutta on oppinut sietämään hyvin touhua ympärillään. Ihmisiin suhtautuu hyvin ystävällisesti ja nykyään tulee jo oma-aloitteisesti tervehtimään. Ruda on laumassa ottanut Hillevistä itselleen turva kaverin ja usein heidät näkeekin kulkevan peräkkäin pitkin laitumia.

Valkuri

Valkuri on tullut meille -22, joten on lauman uusin tulokas. Valkuri on -17 Suomessa syntynyt islanninhevonen ja on saanut lähinnä kotiutua uuteen laumaansa. Valkuria ei ole juurikaan koulutettu, mutta ratsastajaa osaa kantaa selässään. Aletaan vähitellen opiskelemaan arjen asioita ja " eskarilaisen" asioita. Maastossa Valkuri kulkee mielellään ja on siellä oikein rohkea ja reipas, varsinkin jos kaveri mukana. Ihmiset Valkuri kohtaa oikein ystävällisesti ja on kiltti hoitaa. Tässä meillä varmasti tulevaisuuden työkaveri.

Virve

Virve on tullut meille -22, tyttärelleni projektiksi. Virve on suomessa -12 syntynyt lämminverinen. Tällä hetkellä Virve ei ole mukana hevostoiminnassa, mutta tulevaisuus näyttää kuinka hieno ratsu Virvestä tulee. Ihmisiin Virve suhtautuu vaihtelevasti, välillä hyvinkin ystävällisesti ja ajoittain myös hyvin epäluuloisesti, selkeästi Virvellä on vielä kotiutuminen kesken ja hakee omaa paikkaansa laumassa.

Hani

Hani on tullut meille -10. Hani on ruotsissa syntynyt  -06 ja rodultaan minishetlanninponi. Hani on aivan ihastuttavan näköinen pieni pyöreä poni, mutta Hani on itse sitä mieltä, että hän on suuri ja ajoittain hyvin kiukkuinen. Hania ei ole opetettu ratsuksi pienen kokonsa vuoksi, mutta vetää talvella pulkkaa ja kesällä kärryjä oikein mielellään ja on sillä tavoin ilahduttanut monia kävijöitä. Hanille muun lauman olemassa olo on tärkeä, mutta mieluummin kulkee kuitenkin yksin omaan aikatauluun paikasta toiseen. 

Nepa

Nepa on meille keväällä muuttanut islanninhevos tamma. Nepa on -20 syntynyt nuorukainen jolla vielä kasvu kesken joten saa nyt ainakin kesän ajan meillä vielä kasvaa ja syksyllä katsotaan miten jatketaan koulutusta. Nepa on oikein utelias ja rohkea hevosen alku kuitenkin laumassa hyvin tietää olevansa nuori, joten laumautui oikein helposti meidän laumaan. Miima on ottanut Nepan kaverikseen ja kuljettelee sitä ympäriinsä näyttäen mikä on sallittua ja mikä ei niin sallittua. Nepa nauttii kuljeskella ympäriinsä metsälaitumella ja tutkiskella siellä vastaan tulevia asioita. uusia ihmisiä kohtaa suurella ystävyydellä ja uteliaisuudella,  joten uskon, että Nepasta tulee oikein taitava "terapeutti".

Luo kotisivut ilmaiseksi!